הפרעה טורדנית כפייתית – למה זה כל כך מורכב?  

הפרעת חרדה מסוג OCD נקראת גם הפרעה טורדנית – כפייתית / הפרעה אובססיבית – קומפולסיבית.

הפרעה זו כוללת בתוכה:

* מחשבות טורדניות – אובססיביות * פעולות, טקסים או קומפולסיות שהאדם מבצע  בצורה כפייתית

החלוקה שמוצגת כאן מאפשרת להבין את הפרעת החרדה בצורה פשוטה יותר. כפי שניתן לראות, ההפרעה מתחלקת לשני חלקים. האחד מתייחס למחשבות אובססיביות והשני מתמקד בפעולות הכפייתיות.

בהפרעה טורדנית כפייתית, שני החלקים משלימים אחד את השני. המחשבות הטורדניות אינן רציונאליות, מופרזות ולרוב מאיימות ובשל כך גורמות לחרדה בעוצמה גבוהה ואף לפגיעה בתפקוד. האדם מנסה להימנע מהסבל הכרוך במחשבות וכתוצאה מכך פונה לפעולה. באמצעות הפעולה או הטקסים, האדם חש כי הוא מנע את החרדה.

ההתנהגות הכפייתית מצליחה להוריד או למנוע את החרדה לטווח קצר בלבד. המחשבות הטורדניות מופיעות שוב לאחר זמן קצר. דבר זה מצריך מהאדם לחזור על אותה התנהגות פעם אחר פעם במטרה להוריד את מפלס החרדה (דוגמא: בדיקת דלת הבית שוב ושוב, בדיקה חוזרת של הגז ושל מכשירים חשמליים שונים).

מנגד, הטקסים יכולים להופיע גם ללא מחשבות אובססיביות. האדם חושש שתחושות מציקות יופיעו ולכן עולה צורך בלתי נשלט לבצע פעולות שימנעו זאת (דוגמא: שמירה על סדר פעולות בהתארגנות בוקר). יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם אין פעולות או טקסים כפייתיים, אלא, רק מחשבות טורדניות הפוקדות את האדם שוב ושוב (דוגמא: מחשבות על פגיעה מינית או פיזית, באדם קרוב).

הפרעה אובססיבית – קומפולסיבית, פוגעת באופן משמעותי באיכות החיים. האדם שרוי בחרדה כרונית ולאורך כל היום עסוק בפעולות להורדת החרדה. הפרעת החרדה מסוג OCD הינה – אגו דיסטונית. ז"א, ההפרעה לא מקובלת על האדם והוא רוצה להיפטר ממנה. הסבל המתמשך וחוסר האונים מעורר תסכול רב ואף עלול להתפתח דיכאון.

כיצד מטפלים בהפרעה טורדנית – כפייתית ?

טיפול קוגניטיבי – התנהגותי מפחית מחשבות טורדניות ומחליפן. על ידי כך, ניתן להפסיק את הפעולות והטקסים הבעייתיים. מהלך הטיפול מעלה חרדה, עקב הפסקת התנהגויות שהיוו סוג של עוגן מפני החרדות. כפי שאנו כבר מבינים, התנהגויות אלו מייצרות אשליית שליטה ובפועל הן פוגעות בתפקוד ומשבשות את איכות החיים של האדם ואף של הסובבים אותו. לעיתים, יש צורך בשילוב של טיפול תרופתי, אשר מוריד את רמת החרדה באופן בו אפשר להתחיל טיפול פסיכותרפויטי. אתם בטח שואלים את עצמכם, האם יש אור בקצה המנהרה? מתוך ניסיון, אני יכולה להגיד שכן. אנשים שמגיעים אלי  לטיפול רציף ומבצעים את המשימות בצורה יסודית, חווים שיפור במצבם הנפשי והתפקודי ואף מצליחים לנהל חיים מלאים ומספקים עם ירידה משמעותית במצב החרדתי ועם סל כלים להתמודדות.

אולי יעניין אותך גם
בל טל פסיכותרפיסטית

בל טל, פסיכותרפיסטית דינאמית ומרצה. עובדת בקליניקה פרטית באשקלון. בעלת תואר ראשון B.A בקרימינולוגיה, מכללת אשקלון. תואר שני M.A בישוב וניהול סכסוכים, אונ’ בן גוריון, ב”ש. בוגרת ביה”ס לפסיכותרפיה, לימודי המשך ברפואה של אונ’ בן גוריון, ב”ש. המשך קריאה

בל טל פסיכותרפיסטית

בל טל, פסיכותרפיסטית דינאמית ומרצה. עובדת בקליניקה פרטית באשקלון. בעלת תואר ראשון B.A בקרימינולוגיה, מכללת אשקלון. תואר שני M.A בישוב וניהול סכסוכים, אונ’ בן גוריון, ב”ש. בוגרת ביה”ס לפסיכותרפיה, לימודי המשך ברפואה של אונ’ בן גוריון, ב”ש. המשך קריאה

מלאו את הפרטים הבאים או חייגו 0507319733

רקע
Call Now Button